Shalom Festival Brussel, Spanjeplein 2 juni 2019

Met een edelmoedige uitnodiging naar het publiek toe opende de 15de editie van het Shalom-festival met als thema ‘eco-shalom’ in openlucht middenin het hart van Brussel. Erkentelijk voor het Joods-christelijke platform en een bijzondere vriendschap tussen de twee gemeenschappen, zette Charlotte Gutman de toehoorders aan om Israël vanuit een veel minder gekend perspectief te zien in feiten die niet te betwisten vallen; dit tegenover de parttijdige karikaturen en valse mediaberichten. De voorzitster van de internationale organisatie gespecialiseerd in onderwijs, ORT world, gaf meteen een nieuwe definitie aan BDS en Israël: ‘Beautiful, Divers in diversiteit en Spectaculair.

Israël staat bekend als het land van melk en honing” zei de vertegenwoordiger van de Israëlische ambassade in Brussel, Thomas De Meester, en ging verder om uit te leggen dat innovatie de sleutel is om dit te laten doorstromen. Als één van de kleinste landen ter wereld, maar toch een van de meest inspirerende, draagt de natie verantwoordelijk de opdracht om decennia lang haar kennis en innovatieve geest met de rest van de wereld te delen.

De Israëlische kibboets waar collectieve gemeenschappen van immigranten uit meer dan 130 landen, experimenteren met nieuwe landbouwmethoden, waaronder irrigatie, brengen de Bijbelse profetie letterlijk in vervulling en verandert de  woestijn naar een vruchtbare plaats, één van de kleine ecologische en duurzame wonderen genoemd op de dag, naast het nationale energie- en waterprogramma. Zo keerde het land dat maar liefst 12 Nobelprijswinnaars telt, een bestaande behoefte om tot een gelegenheid om wereldwijd en ook in België, technologische ontwikkelingen tegen waterdroogte te bieden.

Progressieve gospelmuziek en dans, naast de traditionele Hatikva, vergezelden de toespraken van de sprekers vanop het podium in een bijzondere cocktail van culturen, typerend voor de diversiteit in Israël. Onder de exposanten in de stands die over het hele plein verdeeld waren en van op het podium waren de multiculturele Evangelische gemeenschap en de Joodse organisaties vertegenwoordigd. De hapjes, drank en kinderanimatie voegden toe aan een ontspannende Shalom-sfeer dat uitmondde in een uitbundig mini-concert op het einde van het feest.

Het Shalom-festival is een initiatief van de Alliantie voor Vrede in het Midden-Oosten, de Belgische Coalitie voor Israël, B’nai B’rith Antwerpen, Koinonia Ministries, ORT Belgium, Christenen voor Israël, Beautiful Israel, Anet en Chrétiens Amis d’Israël.