Persbericht Shalomfestival 2024 Antwerpen
GROENPLAATS ANTWERPEN
20 OKTOBER 2024
14.00 TOT 19.00
Haar 20ste verjaardag editie organiseerde het Shalom Festival te Antwerpen, als een verkondiging en verlangen naar vrede, shalom, salaam, peace te midden van strijd op alle fronten in het Midden-Oosten en het vieren van de Bijbelse feesten.
Het stijgende en verontrustende antisemitisme motiveerde des te meer om haar grond te staan met een boodschap van co-existentie en wederzijdse erkenning van elkaars bestaansrecht als de weg naar vrede.
De compromisloze waarheid over de geschiedenis- en het Bijbelse recht van Israël op het land blijven steeds het uitgangspunt. Als een uitgestoken hand reikte het festival wederom uit naar alle mensen & partijen van goede wil met een oprechte vredeswens.
Met speciale aandacht voor de gijzelaars riep het Shalom op tegen terrorisme, voor dialoog en vriendschap om harmonieuze relaties onder diverse gemeenschappen hier en daar te bevorderen.
Met Shalom, Salaam, Sol’h (Perzisch), Peace opende Pastor Said Najafabadi afkomstig uit Iran zijn toespraak.
“Dames en heren, broeders en zusters, vrienden van vrede,
Vandaag staan wij hier met een gedeelde missie: het uitdragen van een boodschap van hoop en verzoening. We spreken de wens uit voor vrede—shalom, salaam, Sol’h (Perzisch), peace—te midden van de strijd en verwarring die het Midden-Oosten in haar greep houdt. Dit Shalom Festival herinnert ons eraan dat er een weg naar vrede is, zelfs wanneer de omstandigheden uitzichtloos lijken.
In een tijd waarin antisemitisme wereldwijd weer opkomt, wordt onze oproep tot co-existentie en wederzijdse erkenning van elkaars rechten alleen maar urgenter.
We mogen niet zwijgen in het gezicht van haat en onrecht. Israël heeft, gebaseerd op zijn geschiedenis en Bijbelse beloften, een legitiem recht op zijn land. Maar dit recht gaat verder dan enkel een territoriale claim; het is een oproep tot vrede, een uitnodiging tot dialoog.
Er wordt soms beweerd dat Israël zich schuldig maakt aan genocide. Laten wij duidelijk maken dat dit een ernstige onwaarheid is. Israël is het enige democratische land in het Midden-Oosten, een land waar verschillende volkeren en religies in vrede en tolerantie samenleven. Meer dan twee miljoen Arabieren leven als volwaardige burgers in Israël. Dit feit weerlegt elke claim van genocide, want als Israël daadwerkelijk genocide zou plegen, zouden deze Arabische burgers niet vrij en veilig kunnen leven. Israël is een natie die vrijheid, leven en democratie beschermt—ook voor minderheden. Als Iraanse voorganger spreek ik hier vandaag namens mijn volk. Wij, Iraniërs, verlangen vurig naar het einde van de dictatuur die ons land al decennia in haar greep houdt.
Het Iraanse regime, dat zijn eigen volk onderdrukt en de grootste sponsor van terrorisme in de wereld is, moet ten val komen. Wij willen vrede, vrijheid en een einde aan de ellende die onze regio heeft geteisterd. Iraniërs die streven naar een leven in vrijheid staan zij aan zij met Israël in de hoop op een betere toekomst.
Israëls strijd is niet alleen een strijd voor zijn eigen voortbestaan, maar ook een strijd tegen extremisme en haat die niet alleen het Midden-Oosten, maar ook de rest van de wereld bedreigt. Onze boodschap vandaag is er een van vrede en verzoening. Wij roepen op tot dialoog, tot vriendschap en tot een nieuw Midden-Oosten waarin wederzijds respect en erkenning van elkaars bestaansrecht centraal staan.
We willen ook aandacht vragen voor hen die nog steeds gegijzeld en gevangen zitten in donkere tunnels, mensen die al te lang in angst leven. We roepen op tot hun onmiddellijke vrijlating. Vrede kan niet worden bereikt zonder rechtvaardigheid. Er is genoeg bloed vergoten, genoeg families zijn verscheurd. Het is tijd om samen te werken aan een vreedzame toekomst, waar geen enkel kind meer in angst hoeft op te groeien.
Aan onze geliefde volkeren van Israël en Palestina: wij staan aan jullie zijde. Laten we samen de dans van hoop en verzoening dansen. Laten we de haat en verdeeldheid achter ons laten en uitkijken naar een toekomst van wederzijds respect en liefde. Zolang er haat is, is er geen vrede en geen toekomst mogelijk. De tijd is gekomen voor een nieuw hoofdstuk, een hoofdstuk waarin we bouwen aan een Midden-Oosten van geestelijke, relationele en economische heropbouw.
Laten we de vredesakkoorden verderzetten en samen bouwen aan een Midden-Oosten dat rust, leven, veelvuldig zegen en welvaart ervaart, zoals het Bijbelse hof van Eden, de paradijs.
Een nieuw Midden-Oosten dat als een feniks uit de as herrijst, en een symbool wordt voor de hele wereld—waar respect, liefde en welvaart voor elk land centraal staan.
Yevarech Elohim et Yisra’el, am Avraham, Yitzchak ve-Ya’akov
God zegene het volk van Abraham, Isaac en Jacob
God zegene ons België!
Een kleine glimp uit de toespraken vanuit Israëlisch, Joods, Arabisch en Christelijk perspectief die de aandacht van het publiek en de pers trokken.
Rabbijn Menachem Hertz
“Het nastreven van vrede, zonder de waarheid als fundament, is als een huis te bouwen op drijfzand.”
Zonder waarheid wordt vrede kwetsbaar, tijdelijk en leeg. De Bijbel, de profeten en onze heilige teksten bieden allemaal dit fundamentele principe: om duurzame vrede te bereiken, moet deze verankerd zijn in waarheid.”
Professor Emeritus Marc Cogen – UGent & ULB
“De bevindingen onthullen een grote bekritiserende aandacht voor Israël dat de uitsluitende verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld voor de nasleep van de oprichting van het land in 1948. Het gebruikte lesmateriaal gaat ervan uit dat alleen Israël het conflict kan oplossen. Het lesmateriaal duidt de vinger naar de oprichting van Israël zelf als oorzaak van het aan gang zijnde gewapend conflict in het Midden-Oosten.
Dit zijn pogingen om het bestaansrecht van Israël te ondermijnen ondanks de historische Joodse banden met het land die meer dan tweeduizend jaar teruggaan.”
Barones Regina Sluszny
“We moeten elke persoon accepteren zoals hij of zij is, net zoals wij geboren zijn, en begrijpen dat er geen nut is in het voeren van oorlog. Waarom horen we de hartverscheurende kreten van moeders en vaders die hun kinderen hebben verloren in de brutaliteit van de oorlog?
Wij willen vrede voor iedereen, niet alleen hier in België, maar voor de hele wereld.”
Pr Eugenia Daskalopoulou
“Wij hebben jaren gebouwd aan het vertrouwen winnen van de Joodse gemeenschap. We hebben de hand uitgereikt en hebben talloze gesprekken gevoerd om tot dit festival te komen. Hierdoor merkten we dat wij niet alleen met vooroordelen zitten naar de Joodse gemeenschap, maar zij ook naar ons toe. Met dit festival doorbreken we de mythes en laten we zien wie ze echt zijn.